Ecologische Zwembaden

Ecologische zwembaden maken gebruik van de eigenschappen van bepaalde planten en micro-organismen om het water te filteren.

In tegenstelling tot traditionele zwembaden, is een ecologisch zwembad onderverdeeld in twee zone, soms zelfs een derde zone.

Het plantengedeelte heeft ongeveer dezelfde afmetingen als het zwemgedeelte. Hierdoor neemt een ecologisch zwembad meer plaats in.

In het plantengedeelte, wat max. 50cm diep is, bevinden zich filterende planten, waaronder de waterhyacinth en waterlelie. Hun rol is het water zuiveren, en het verhinderen van schadelijke organismen om zich te ontwikkelen, dankzij hun zuurstofproductie.

Een derde zone bevat voornamelijk zuurstofproducerende planten om een goede waterkwaliteit te verzekeren. Deze zone is dikwijls in de vorm van een waterval.

In het zwemgedeelte bevinden zich weinig tot geen planten.


Wist je dat

Wist je dat een goed uitgedachte ecologisch zwembad een goed middel is tegen muggen? Muggen houden enkel van stilstaand, zuurstofarm water om zich te vermenigvuldigen. Door de juiste planten te kiezen, en het zuurstofrijk water, blijven muggen weg, en kiezen ze andere oorden op.

Het water van een ecologisch zwembad is beter voor de huid. Door geen chemicaliën te gebruiken zijn ze goedkoper in onderhoud op de lange termijn. De harmonie met de natuur krijg je er gratis bij.

ecologische zwembaden